И резултатът е – училищна празничност, осветена от светлите лъчи на книгата. И от учениците – вдъхновени читатели, за които книгата е приятел, учител, лична пътека!
В Седмицата, посветена на четенето, участваха наистина всички. Още в първия ден бяха реализирани две инициативи. Учениците от IV клас четоха любими приказки на децата от ПГ и на първокласниците, а XII клас – най-големите – представиха любими откъси от любими книги чрез Творческа работилница „Сред книгите“. За да останат читателите насаме със себе си. И в себе си.
През следващите дни изявите продължиха. Малките актьори от II-в клас с вдъхновение участваха в драматизацията на приказката „Щърк и заек“, а учениците от III-в клас бяха подготвили презентация на приказката „Пепеляшка“, която представиха пред III-а и III-б клас в Конферентната зала.
В литературното четене на любима книга участваха III-г и IV-д клас, в изявата за най-добър четец и най-добър разказвач се представиха петите класове. Те бяха подготвили откъси от книгите на Рик Риърдън за приключенията на Пърси Джаксън. V-а клас прочетоха и любими цитати от „Малкият принц“ на Екзюпери. За да бъде удоволствието запомнящо се, учениците от V-б клас се почерпиха и с ръчно приготвени сладки изкушения.
И родителите предложиха участие. В I-г клас, по своя инициатива, баща прочете приказката „Новите дрехи на царя“, а в класната стая царица се оказа тишината. В III-д клас майки също четоха на учениците и радостта беше обща. Родителите подкрепиха и проекта на своите деца, като на 24.10 (сряда) във фоайето на втория етаж се появи пирамида от любими книги, донесени от малки и големи, които обичат да потъват в четиво. Да четат, за да знаят!
IV-д клас участва в Седмицата на четенето с няколко инициативи. Срещата с госпожа Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ провокира въображението и любопитството. А на рождения ден на писателя Йордан Радичков – 24.10. – в часа по извънкласно четене четвъртокласниците си припомниха откъси от негови творби. Но има и още. Малките книголюбители не само обявиха конкурс за написване на творба по повод Националната седмица на четенето, но 20 стихотворения и един разказ бяха оформени като книга. Ето и размислите на Преслав Петров от IV-д клас:
Аз вече много съм голям Знам стихчета безброй
и текстовете пиша сам! и мечтая аз да съм герой!
Мога песнички да пея В нищо не се предавам
и всичко аз умея! и света ще обикалям!
Продължаваме с двата шести класа, които си обявиха състезание по правопис – „Най-грамотен“, а VI-б клас осъществи проекта “Героите на Олимп“. Учениците от X клас представиха пред съучениците си презентация по книгите от поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини.
Седмокласниците също участваха в училищните изяви – прочетоха стихотворенията на Добри Чинтулов извън учебната програма и с желание подготвиха своите проекти.
Седмица на любов и почит към книгата! И към знанието! За да го превърнем в познание! Защото –
„Дали човек чете, или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази“.

error: Content is protected !!