В нашия календар има много празници, свързани с важни исторически събития от многовековната ни история, но един от всички тях е най-български, защото на този ден отдаваме почит към онези народни будители, които никога не са се примирили с робската участ на своя народ. Правили са всичко възможно „от сън дълбок“ да го събудят. Заедно с революционерите, които дават живота си за свободата на родината си, те вдъхват надежда, че заслужаваме да бъдем свободна и независима нация, защото „и ний сме дали нещо на света“.

Но кои са всъщност народните будители? Едни ги свързват с книжовността, други с революцията, но е важно имената им да бъдат помнени, защото благодарения на дейността им народът ни се е осъзнал и е започнал да се бори за свободата си.

Учениците и учителите от 10. СУ „Теодор Траянов“ отбелязаха  Седмица на будителите и проведоха редица мероприятия в чест на празника.

Началото на празничната седмица поставиха седмокласниците с посещението си на постановката „Хъшове“ в Народния театър. Чрез интересната драматургия на режисьора Александър Морфов учениците съпреживяха вълненията на борците за свобода непосредствено преди освобождението на България. Учениците от пети и шести клас изготвиха табла и презентации, посветени на делото на народните будители.

Интерес сред шестокласниците предизвика изготвянето на препис на „Рибния буквар“ на Петър Берон. Самите деца отбелязаха, че добрите съвети, публиквани в книгата, са актуални и днес.

В навечерието на празника учениците от 6б клас припомниха  на своите съученици смисъла и значението на празника, като надзърнаха в архивите и проследиха живота на първите будители. Те представиха и резулатите от анкета, проведена сред ученици, родители и учители. Децата потърсиха отговор на следните въпроси:

  1. Кое събитие от историята ви кара да се гордеете, че сте българин?
  2. Кои са народните будители ПРЕДИ и СЕГА?
  3. Как се отнасяте към чуждиците в родния език?

По повод празника  учениците от 2а клас гостуваха на техните по-малки съученици от 1а, 1б и 1г клас. Второкласниците представиха музикално-поетична програма, посветена на народните будители. Интерес предизвика появата на учениците-актьори, превъплътили се в образите на Христо Ботев и на Райна Княгиня със знамето, което е  предоставено от Калоян Станимиров  от 2а клас, потомък на знаменосеца на Хвърковатата чета на Бенсковски – Крайчо Самоходов от Панагюрище. Четвъртокласниците също припомниха на съучениците си защо отбелязваме този ден и защо само ние, българите, отбелязваме паметта на будителите си.

Достоен финал на празничната седмица поставиха учениците от 1г и 4д клас, които  посрещаха своите съученици и учители пред празнично украсеното фоайе на училището, изпълнявайки химна на народните будители.

Питаме се и днес дали сме достойни последователи на заветите на будителите, дали имаме тяхната сила и целеустременост да преследваме идеалите и мечтите си, като ги превърнем в народополезна дейност. Мъдростта на тези бележити българи е нужна на всички, за да намерим правилната посока към по-доброто бъдеще!

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!