Учениците от 10. СУ „Теодор Траянов“ тържествено отбелязаха Деня на народните будители. Събитието беше организирано по идея на учениците от 3д клас, с класен ръководител Донка Иванова и учениците от 4г клас, с класен ръководител Велина Симеонова.

Подготовката за празника започна с изработване на венци, които украсиха двора на училището, а началото беше поставено с изпълнение на патриотични песни. Учениците от пети клас припомниха имената на най-изявените будители, оставили следа в културната история на България. Малки репортери задаваха въпроси на своите родители и учители, а след това им подариха свитъци с мисли на будителите.

Честването се превърна в истински празник на духовността и приятелството. Малките ученици, облечени в народни носии, пяха песни за народните будители и всеки от тях държеше гордо в ръцете си портрет на бележит българин. Впечатление направиха и четвъртокласниците, които носеха бели тениски с надпис „Ние сме бъдещето“.

Факлите, които учениците запалиха с помощта на техните родители напомниха, че огънят, който са запалили будителите, и днес гори в сърцата на родолюбивите българи!

Денят на народните будители сам по себе си е светлина, която ни кара да си спомним, да се поучим, да се борим и да се преклоним!

По стара българска традиция празникът завърши с красиво хоро, на което заедно показаха умения ученици, родители и учители.

Първи ноември далеч не е само празник, той е и символ – символ на вярата и спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето. Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на любимата майка България!

 

error: Content is protected !!