В духа на традицията и през тази година в 10. СУ „Теодор Траянов“ отбелязахме Деня на толерантността с различни инициативи, обединени под надслов „Деца с големи сърца“.
Провокирани от идеята да приемаме различните ни гостува Калинка Асенова, съпроводена от нейния верен другар кучето-водач Карма. Последователно в два учебни часа ученици от 1, 2, 3 и 4 клас се запознаха с вълнуващата история на тази млада дама. В рамките на събитието гостенката организира игри, на принципа на преживяването, които повишиха знанието и разбирането на децата за света на незрящите хора. По време на разговора с Калинка Асенова учениците разбраха какво е да постигаш целите и мечтите си, въпреки, че си различен.
В знак на съпричастност и приемане децата подариха картички, специално изработени за случая, и отправиха своите пожелания към Калинка, а Карма дариха с много прегръдки.
В класните стаи възпитаниците на 10. СУ поставиха изработени от тях постери и други специални за този ден символи. Ученици от 7а и 7б клас представиха свои презентации пред 3а и 3в клас. Ученическият съвет на 8а клас подготви тематична игра и презентация за своите съученици, чрез които припомни, че красотата е в многообразието.
Различието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много начини има да изразим себе си.
___________________________________________________________________________
„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията”, се казва в член първи от Декларацията за принципите на толерантността, приета от държавите членки на ЮНЕСКО на 16 ноември 1995 г. Година по-късно Генералната асамблея на ООН предлага ежегодно на тази дата да се отбелязва Международният ден на толерантността.

error: Content is protected !!