„Малко Внимание, малко Мисъл за другите – и всичко би изглеждало иначе!“

                                                           Йори от „Мечо Пух“

 

                     ДОРБЕ ДОШЛИ НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ!

          Денят на единството и мира, Денят на Европа – 9 май – се превърна в празник и за училищната общност на 10. СУ „Теодор Траянов“. Класните стаи на учениците от 1 – 4 клас отвориха врати за всички родители, които желаеха да разгледат къде се обучават техните деца, как творят и се забавляват. Гостите имаха възможност да разговарят с директора на училището и с учителската колегия.

15.00 часа – начало на събитието. По училищната уредба прозвуча „Ода на радостта“ в изпълнение на Елена Петрова от 1-д клас. До 17.00 часа на всеки кръгъл час малките домакини представяха с цветна „китка“ от думи всяка европейска държава.

Майки и бащи гледаха през светлите очи на своите деца! Емоцията „набра скорост“ още от просторното фоайе на втория етаж. До знамената на Република България и на Европейския съюз по инициатива на учениците от 3-д клас бяха аранжирани сувенири и магнити от Стария континент, а думите: „Обединени в многообразието“ и „Съединението прави силата“ се възприеха като естествено продължение на европейската атмосфера.

Стаите на 1-б, 1-в, 2-а, 2-б, 2-в, 2-д, 3-д клас се бяха превърнали в музеи на държавите, които членуват в Европейския съюз. Вратите, белите дъски, стените караха гостите да се чувстват като в изложбена зала – знамена, снимки, рисунки, картички, магнити, албуми, лозунги, любопитни факти.

Фестивал на Европа! И всичко – изящно подредено, артистично, с желание.

Учениците от 3-г клас още от коридора подканваха гостите: „Седни и прочети за традициите, градовете, празниците, религията на Швеция и Финландия“. А който наистина отдели време, узна, че хвърлянето на модерни телефони е официален спорт във Финландия! Посетителите научиха също как е на шведски: „Искаш ли да сме приятели?“.

Много класове бяха подготвили електронни презентации за държавите, членуващи в Европейския съюз – 2-г, 3-в, 4-б, 4-г, 4-д.

В Деня на отворените врати 3-в клас бяха „испанци“. А и знаеха – както за Сервантес, така и за Антонио Бандерас, Пенелопе Крус, Енрике Иглесиас. Разбира се, за „Барселона“ и „Атлетико“ (Мадрид). Предпочитанията на 4-г клас бяха за Австрия. Радост Ангелова разказа на гостите чрез презентацията си за австрийската принцеса Сиси. Всички имаха възможност да хапнат домашно приготвен виенски шницел, да чуят „историята“ на виенските кифлички или на зоопарка във Виена, а и да опитат прочутите шоколадови бонбони „Моцарт“.

„Белгийците“ от 4-в клас бяха решили да подредят като пъзел върху картата на Европа държавите от Европейския съюз, а Георги Ковачев от 1-а клас показа експозиция от монети и банкноти от Обединеното кралство.

Да! „Светът е пълен с разни неща – казва Пипи Дългото чорапче – и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят „нещотърсачите“.

И така – учениците от 1-г клас, представящи Полша в Европейския съюз, бяха търсили и открили коя е последната девствена гора в Европа, бяха научили названията на полски народни танци и дори бяха приготвили полски сладкиш.

В „германската“ стая на „нещотърсачите“ от 3-б клас имаше какви ли не „сувенири“ – от фланелки с лого на Германия до вкусен брецел. Гостите  с изненада разбраха, че в тази страна има 300 вида хляб, че германците минават по 960 моста, а 8/10 от населението използва за придвижване велосипеди.

3-а клас бяха предпочели да представят Румъния и нейните някогашни крале.

„Всичко българско и родно – любя, тача и милея!“. Стаята на 4-а клас е умалена България! Там се трупат всички – и родители, и ученици. Звучи позната народна песен, а след нея – още по-познато нашенско хоро. Предстои да бъде разчупена пита, украсена в средата с великденско яйце. До нея – хляб и сол, здравец. А българското знаме се вижда още от вратата! До бъклицата и орехите децата са поставили икона. Не са забравили за битовите чаши и шишенцето с розово масло. Изработили са и кукери. Удивеният поглед попада върху уникално детско ръчно творение – макет на Патриаршията в Царевец. Представената автентична българска народна носия е голямата гордост на четвъртокласниците.

Преди 115 години сър Джеймс Бари измисля своя герой Питър  Пан – и за малки, и за големи.

     „- Защо сега не можеш да летиш, мамо?

  • Защото съм възрастна, миличко. Когато хората пораснат, те забравят как се лети“.

В Деня на отворените врати учениците от 10. СУ подариха на своите родители атмосфера на творчество, духовност, обич.

А може би им припомниха и как се лети…

 

error: Content is protected !!